Понеділок, 29 Квітня, 2024

Як родина з Дніпра створила інноваційну сироварню у селі

П’ятнадцятирічна дівчина у своєму листі для агро-конкурсу розповіла про дніпровську родину, яка займається виготовленням натурального козячого сиру за унікальною технологією. Далі на dnepr-future.

Про це пише «Агро-центр».

Гармонія людини з природою

У листі до своєї сестри юна дівчина дуже емоційно описує ферму, на якій їй пощастило побувати та побачити як застосовуються інновації у сироварінні на власні очі.

«На жаль, моя подорож по Україні підійшло до кінця, а ми так і НЕ зустрілися з тобою. Але я впевнена, що незабаром я обов’язково до тебе приїду. У цьому листі я б хотіла розповісти тобі про цікаве місце, в якому мені вдалося побувати», – пише Дарина Лещенко сестрі.

Під час візиту дівчини до легендарної Петриківки, що на Дніпропетровщині, вона зазирнула на ферму «Марусині кози», де вперше поринула у світ фермерської справи. На фермі Дарина побачила щасливих людей, захоплених своєю роботою, споглядала захід сонця та світанок, вдихала аромат свіжоскошеної трави, відчула себе по-новому, усвідомивши неподільність людини та природи. І такі метаморфози відбулися з нею лише за три дні життя в селі.

Крім того, дівчина взяла інтерв’ю у місцевих фермерів Марини та Євгена, які дали Дарині декілька корисних порад щодо сироваріння для її сестри.

З чого почати?

Подружжя фермерів відрізняються неабияким ентузіазмом у справі сироваріння. Вони справжні профі. Лише двох років  вистачило на створення їхньої інноваційної ферми, не схожої на інші господарства України. Важливу роль в цій справі мають теплі родинні цінності, любов до власної справи, новітні технології, рецептури, які дійсно є унікальними в своєму роді та найважливіша частина – це девіз фермерської родини, що звучить так: «якість понад усе».

Коли подружжя вирішило пов’язати свою діяльність з сироварінням, все трималося лише на величезному ентузіазмі двох людей та спільній мрії про улюблену справу. Для перших сироварних спроб вони використовували звичайні каструлі, а робили це у власному будинку без спеціального обладнання.

Організаторка ферми Марина дала декілька рекомендацій. Жінка зазначила, що завданням номер один є пошук клієнта та власне продаж йому продукту. Дуже важливо вивчити аудиторію покупців, дізнатися чому купили саме у вас та про перспективи співпраці, тобто чи готовий даний клієнт купувати знову ваш товар.

Таке невелике дослідження допоможе протестувати життєздатність вашої бізнес-ідеї. Виконавши такі прості перші кроки, і не втративши булого запалу, ви зрозумієте, що робити далі. Якщо ваші сили, віра в себе та завзяття не покинули вас, надалі ви зможете діяти без підказок.

Перші труднощі

Під час домашніх експериментів із сироваріння молоде подружжя зрозуміло, що молоко головним чином визначає якість готового продукту. Тоді вони зіштовхнулися з першою проблемою – неможливо було отримати козяче молоко відповідної якості у необхідному сироварам обсязі. Але, як кажуть, саме завдяки труднощам люди досягають нових успіхів та ростуть над собою. Марина пригадала як у дитинстві вона відпочивала на літніх канікулах з бабусею в селі. Тож, Марина та Євген вирішили зайнятися розведенням кіз.

До даного питання вони також підійшли ґрунтовно, об’їхавши найрізноманітніші сільські господарства та занедбані ферми в радіусі сімдесяти кілометрів навколо Дніпра. Поспілкувавшись з господарями ферм та фахівцями, зрозумівши як все влаштовано, подружжя змогло уявити як їм організувати власне господарство та що для цього потрібно.

На це дослідження вони витратили три чверть року, але все ж таки придбали діюче фермерське господарство разом з козами. Для налагодження всіх процесів тваринництва, підбору кадрів, підбору обладнання та власне будівництва сироварні їм знадобилося ще два роки. Основною метою було налагодження виробництва власних сирів з натуральних інгредієнтів на новозбудованій сироварні.

Євген каже, що одним зі складних моментів для подружжя став саме підбір персоналу так, як потрібно було знайти таких людей, на яких можна буде перекласти певний відсоток обов’язків. Без підбору кадрів неможливо обійтися у такій справі як робота з тваринами, коли йде мова про ферму. Тайм-менеджмент грає важливу роль у тваринництві, так само, як і в сироварінні. Такі процеси, як доїння, годування, робота з молоком, його підготовка й таке інше потребують чіткого планування. Якщо упустити з уваги якийсь з цих важливих процесів, це обов’язково позначиться на якості сиру.

Іншим ключовим моментом співпраці є момент довіри робітникам турботи про ферму. Це обов’язково повинні бути люди, на яких  можна покластися, які долатимуть можливі труднощі разом з вами, з ентузіазмом розповідають фермери. Для них ферма – це не лише бізнес, але й частина життя.

Дарина завершує свого листа історією про те, як вона потрапила до України. Справа в тому, що її мати має українське коріння, тож це і стала причиною такого захоплюючого візиту дівчини на Дніпропетровщину та знайомства з фермерським життям в Україні.

Переваги крафтових сироварень

Якщо хоча б раз спробувати крафтовий сир, виготовлений на домашній або фермерській сироварні, то зрозумієш, що цей смак не йде ні в яке порівняння з продуктом, виготовленим на звичайному промисловому виробництві, де сир виробляють великими партіями. При такому виробництві просто неможливо приділити особливу увагу кожній одиниці продукції. Тож, смак такого сиру з масового виробництва важко назвати унікальним, розповідають сировари.

Відмінністю крафтових сироварень є те, що пріоритет надається якості, а не кількості продукції. Для істинного сировару проходження кожним шматочком сиру всіх етапів технологічного процесу можна порівняти з тим, як мати плекає свою дитину. Продукт отримує особливу турботу та увагу від майстрів сирної справи. Тому на виході готовий продукт має такий надзвичайний смак.

Кажуть, що стародавні греки вважали сир дарунком богів через його користь для здоров’я. Звісно, мова йшла саме про справжній крафтовий сир, бо у ті часи не було заводів з масовим виробництвом продуктів. Домашній сир корисний для травлення та дарує людині красу й довгі роки життя. Таємниця полягає у відсутності в такому сирі хімічних добавок, в його основі повинно бути натуральне молоко.

Сировари не розкривають своїх таємниць довершеної майстерності, тому продукт ніби овіяний чарами. Важко посперечатися з тим, що «час» і умови зберігання є справжніми чарівниками при виготовленні домашнього сиру, адже вони надають правильно витриманому сиру яскравого смаку та аромату.

Якщо казати, про сири масового виробництва, то для їх зберіганню на полицях торгівельних центрів додають широкий спектр спеціальних хімічних сполук, які не завжди позитивно впливають на здоров’я споживачів.

Всі відтінки смаків для гурманів

«Локальні сири відрізняються від промислових розмаїтістю смаку. Зазвичай промисловий сир має один лінійний смак. А локальний продукт, особливо, якщо його зварили з непастеризованого молока, може мати шість-сім відтінків смаку та посмаку», – пояснює успіх фермерських сирів український сировар та фромажье Ольга Терницька.

Про це розповіли PostEat.

Для пошуку «вашого» смаку крафтового сиру краще починати з витриманих сирів, які мають концентрований смак через втрату вологи. Він має більш чіткий смак та аромат. Саме такий сир дарує найбільше задоволення смаком.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.