Вівторок, 19 Березня, 2024

ТОП-5 унікальних об'єктів архітектури Дніпра

Серед величезної кількості старовинних споруд сучасного Дніпра представлені справжні перлини архітектурного мистецтва про які має знати кожен житель міста. Важко обрати найвидатніші з них, так як дуже багато будівель має високу історичну цінність, а кожна з них є унікальною для нашого міста. Далі розповість dnepr-future.

Легендарний довгобуд

5

Недобудований готель «Парус» – одне з таємничих місць Дніпра, що відоме навіть за межами нашого міста. Увагу гостей Дніпра привертає яскравий герб України, зображення якого займає близько 18 із 32 поверхів готелю. Державний символ видніється здалеку, тому кожен хто завітав до міста вперше бажає побачити унікальну будівлю. Дехто каже, що Дніпровський «Парус» віддалено нагадує готель Бурдж-аль-Араб  в ОАЕ.

Було чимало випадків, коли молоді люди зривалися з даху або бетонних балок між поверхами готелю-привиду, тому не варто перелазити через паркан та випробовувати долю.

«Парус» – справжній довгобуд міста. Проект був розроблений 1972 року. На той час будівля такого дизайну і масштабу була унікальною в своєму роді. Будівництво розпочалося у 1975 році та тривало близько 20 років доки остаточно не зупинилися будівельні роботи через брак фінансування. Для того, щоб завершити роботу над об’єктом не вистачило 10 мільйонів.

На протязі довгих років іноземці, що мали на меті придбати «Парус» придивлялися до проекту, але не наважувалися стати новими власниками готелю. Архітектори, що мали креслення будівлі втомилися від численних прохань невпевнених ймовірних покупців зробити копії 2000 сторінок проекту, а тому почали розпускати чутки, що незабаром готельний комплекс зруйнується.

Київські підприємці викупили будівлю на аукціоні 2005 року за чотири мільйони американських доларів. Київським архітектором було розроблено новий проект, що передбачав додаткові будівлі, а одна з них висотою у 45 поверхів, де мали створити ТРЦ та діловий центр. Далі проектування справа не зрушила, а у 2018 році готель знову повернувся до комунальної власності Дніпра.

З того часу висувалося декілька нових пропозицій щодо застосування легендарного хмарочосу, а одним з варіантів було вирощування грибів у підвалі готелю.

Жителі міста сподіваються, що будівлю не ліквідують. Сьогодні «Парус» став символом міста, який викликає у громадян патріотичні почуття. До сих пір немає жодного натяку на проведення будівельних робіт на ці території.

Арковий міст через Дніпро

6

Мерефо-Херсонський міст, що проходить над річкою та Монастирським островом заслуговує звання української пам’ятки архітектури та внесений до реєстру унікальних споруд. Міст, що має 35 арок збудували за рік і чотири місяці та відкрили 1932 року. За тих часів він мав славу найдовшого аркового мосту в усій Європі. Його довжина становить 1627 метрів між берегами. Також він став першим мостом, що являє собою дугу з поворотом.

Насправді, вперше металеві опори сучасного мосту було зведено у 1912 році, але будівництво не дала завершити війна. Також друга світова значно пошкодила споруду, але міст відбудували.

Ця інженерна споруда досі в експлуатації. Міст зв’язує Нижньодніпровську станцію лівого берега та Південний залізничний вокзал правого, утворюючи кільце залізничних гілок міста. Сьогодні він є найдовшим в Європі залізобетонним мостом.

Найдавніша будівля в місті

5

Палац Потьомкіна збудований за проектом Івана Старова є найдавнішою спорудою у Дніпрі. Фундамент для майбутнього палацу заклали ще у 1787 році. Будівля пережила пожежі, зруйнування, реконструкції, а також слугувала шпиталем для поранених на фронті воїнів. Сьогодні тут знаходиться Палац студентів ДНУ.

Для будівництва палацу було запрошено найвидатніших архітекторів. Існує легенда, яка розповідає про те, що Потьомкін сам намалював свій палац згідно до своїх вподобань, а зодчі лише мали виконати деталі. Також палац став першою будівлею міста, побудованою з каменю.

Будівля у класичному стилі умовно поділяється на центральну частину та два крила. Парк в англійському стилі, який спроектував Вільям Гулд чудово доповнює палац.

Сам князь для якого було створено цей витвір архітектури ніколи не бачив палац. У 1791 році він помер дорогою до міста Миколаєва.

Також існує легенда про просторий підземний тунель, який веде від палацу до річки Дніпро.

Спасо-Преображенський кафедральний собор

6

Преображенський собор з якого розпочинається закладка нашого міста у 1787 році також являється величною спорудою епохи класицизму. Собор є архітектурною пам’яткою національного масштабу.

Будівництво Спасо-Преображенского кафедрального собору було завершено 1835 року. За довгу історію існування собору в його стінах знаходився навіть Музей релігії та атеїзму. Але собор набув первозданного вигляду у 1992 році, коли його передали Українській православній церкві. Головний дзвін церкви «дзвін-благовестник» встановили лише у 2008 році.

На долю храму випали багаточисленні зруйнування та реконструкції, але гідно витримавши, собор вже довгі роки є духовним символом і святинею нашого міста.

Гранд-готель «Україна»

6

Український будинок Володимира Хрінникова дуже вирізняється серед українських архітектурних об’єктів ХХ століття. Сучасників й досі вражає оригінальність споруди у стінах якої нині розмістився гранд-готель «Україна» для гостей нашого міста.

1909 року мільйонер Хрінников приймає рішення про будівництво великого чотириповерхового  будинку на свої ділянці з метою створення так званого «прибуткового будинку». Вже в 1910 року мільйонер втілив свій задум у життя, створивши будівлю несхожу на інші тогочасні споруди нашого міста.

Будинок зі шпилем мав такий же вражаючий інтер’єр, як і фасад будівлі. Він вміщував театральну залу на 1000 чоловік. Люстри були виконані у вигляді металевих кораблів, що звисали зі стелі, прикрашаючи глядацьку залу.

У створенні проекту також брали участь П. Фетисов, який додав споруді елементи бароко та Д. Яворницький, який товаришував з господарем будинку.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.