П’ятниця, 26 Квітня, 2024

На якій вулиці Дніпра працювало підприємство, де використовували рабську працю

Дніпро в числі міст України, які крокують в ногу з часом. Тут з’являються новобудови, “розумні” зупинки та багато іншого. Але є і зворотна сторона медалі – старі та зруйновані будівлі, яких в місті достатньо багато.

Як повідомляє сайт dnepr-future.com.ua, серед них є пам’ятники архітектури та навіть цілі історичні квартали. У цій статті ми розглянемо вулицю Фабричну слобідку, на якій свого часу працювало велике підприємство. Воно трохи неприємне тим, що там використовувалася рабська праця.

Відзначимо, що цей район сформувався в 1794 році, коли в Катеринослав імператорським указом перевели казенну суконну мануфактуру. Вона працювала до 1837 року і стала найзначнішим містоутворюючим підприємством міста.

У той час працювати змушували не тільки жінок, а й дітей. Тому в Дніпро разом з обладнанням перевозили кріпаків з сім’ями в повному складі. Людей селили недалеко від самої фабрики, що цілком логічно. Тому вулицю й назвали Фабрична слобідка.

Фабрика розвалилася, але не повністю – один з корпусів все-таки залишився – це нинішній хлібозавод №1 на проспекті Яворницького, 106. Спочатку вулиця, яка являлася західним передмістям основного масиву Катеринослава, була відділена від міста. В кінці XIX століття все змінилося – відбулося злиття.

В кінці XIX століття частину слобідки обладнали залізницею, тому шуму тут додалося. Парк Пам’яті і примирення – це колишнє кладовище, де спочатку з кінця XVIII століття ховали працівників фабрики, а вже потім воно стало міським.

Залишившийся масив забудови складали сучасні вулиці Ударників, Івана Езау (Булигіна), Братів Бестужевих, які є одними з найстаріших в місті. Їх в народі називали просто – перша, друга і третя Фабрики – так було простіше. Зараз від колишньої слобідки залишилися кілька кварталів, вся навколишня територія забудована підприємствами.

Джерело: Інформатор

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.