Субота, 27 Липня, 2024

Коли в Дніпрі побудують сучасний крематорій: подробиці

У Дніпрі, як і в країні в цілому, багато проблем. Перераховувати їх можна довго. Сайт dnepr-future.com.ua розповість про одну з них, а саме про дефіцит місць для поховання людей.

Відзначимо, що в нашому місті більше 45 кладовищ, 34 з яких знаходяться на балансі департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради. Але діють тільки три – Краснопільске, Діївське та Новоігренське. Решта функціонувати більше не можуть – немає місць.

Страшно уявити, скільки в рік людей йде на той світ, якщо загальна площа кладовищ перевищує 500 гектарів, а ховати практично ніде. Єдиний вихід – кремувати, але в Дніпрі, на жаль, крематоріїв немає. Для цього городянам доводиться їхати до Києва чи Харкова.

За словами заступника міського голови Михайла Лисенка, через пару років у Дніпрі зовсім не залишиться місць для поховання. Це дуже велика проблема, адже без будь-якої альтернативи ховати людей буде ніде. У місті місць під кладовища більше немає, а посеред житлових масивів або на сільськогосподарських полях людей ховати точно не будуть.

Щорічно в Дніпрі за рахунок місцевого бюджету ховають близько тисячі померлих, яких не вдалося ідентифікувати – це бездомні люди, навряд чи до них будуть приходити родичі. Адже, по суті, останні від них просто відмовилися.

З огляду на ці факти, можна зробити висновок, що місту потрібен крематорій. Але є і зворотна сторона медалі – протести приватних ритуальних служб, які при такому розкладі залишаться в збитку. Адже продажі похоронних атрибутів різко впадуть. А за кілька років люди повністю від них відмовляться. Тому власники даних служб спеціально налаштовують місцевих мешканців на найгірше, кажучи про те, що крематорій будуватимуть у них під будинком.

Ясна річ, що це неправда: за задумом крематорій повинен розташовуватися біля Запорізького кладовища. Згідно екологічним нормам законодавства та вимогам сертифікації відстань від крематорію до першого житлового будинку має бути не менше 500 метрів.

Повідомляється, що він буде обладнаний сучасними фільтрами, тому шкоди навколишньому середовищу не заподіє. Багато хто навіть не здогадається, що це крематорій, адже на будівлі не буде ніяких труб – тільки скляні панелі.

Проект з усіма документами буде готовий восени цього року. Після цього проведуть тендер. Будівництво крематорію почнеться в наступному році. Орієнтовна його вартість – 2,5 мільйона євро. Закінчити будівництво планують до середини 2021-го.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.