Субота, 20 Квітня, 2024

Подробиці щодо нового музею історії Дніпра

В Дніпровській міській раді було проведено цікаву  консультаційну зустріч. Основною темою зібрання була щодо створення сучасного Музею історії Дніпра. Його планують розмістити в Будинку губернатора на перетині Яворницького і Воскресенської. Окрім членв міської ради та самого мера міста за столом концепцію нового музею обговорювали історики, колекціонери і музейники Дніпра. Основною ціллю нового музею стане об’єднання минулого і сучасного міста та можливість познайомити мешканців Дніпра з історію рідного краю. Далі розповість dnepr-future.

Що за будинок губернатора та де саме буде знаходитись майбутній музей?

Будинок губернатора є одним з найкрасивіших будівель Дніпра. Знаходиться він  на перетині проспекту Яворницького і Воскресенської вулиці. Він впитав у себе старий та досить цікавий стиль неоготіки і являє собою цегляне, оштукатурене спорудження. Якщо потрапити до цього місця, то на першому поверсі відвідувачі побачать кільцеподібні вікна, на другому – стрілчасті. Будування цього маєтку почалося ще в 1840-1850-х. На початку сама споруда використовувалася як особняка майора Щербакова. З середини XIX століття тут розміщувався Англійський клуб, а на початку 1887 року тут проживали губернатори Катеринослава. Зараз історична будівля на перехресті займає відділення «ПриватБанку».

Сутність майбутнього музею

Як все росло і будувалося, ким були і чим жили різні покоління городян (з часів Катеринослава і до сих пір) тут хочуть показати за допомогою інтерактивних інсталяцій, предметів, до яких можна буде доторкнутися, а також доповненої реальності. Основним акцентом музею хочуть зробити тематичний поділ площині. Фахівці також відзначають, що музей повинен відображати соціальну трансформацію, яка відбувалася з жителями протягом десятиліть. Музейну площину хочуть використовувати як майданчик для обміну думками та інформацією, а також як місце для роботи вчених, тому тут хочуть створити і електронний архів.

За словами міського голови Бориса Філатова, він вибрав це розташування музею, тому що це «гарне місце». Відповідно до прийнятого на 52 сесії міської ради сьомого скликання міському бюджету Дніпра на 2020 рік, на утримання музею планується виділити в цьому році 5,4 млн грн. Очікується, що створення Музею історії Дніпра може початися в цьому році.

«Хотілося б, щоб до прийняття рішення приєдналися музейні працівники, небайдужі громадяни. Я думаю, що в колишньому будинку губернатора це буде гарне місце для розміщення нашого славного міста», – говорить мер.

Музей буде нетрадиційним, там не будуть лежати, як сказав Філатов, черепки, горщики або висіти старі кітеля. Він буде інтерактивний, сучасний, буде відображати багату і складну історію нашого міста, в ньому будуть відзначені знакові персони.

5

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.