П’ятниця, 26 Квітня, 2024

«Розумні та ще розумніші»: Smart-інновації Дніпра

 

Фахівці вважають, що за наступні триста років кількість населення у містах зросте на 2,5 мільярди осіб. Якщо уявити такі темпи ущільнення світового населення, перед очима відразу з’являються картини художників-урбаністів. Як забезпечити комфортний стиль життя та безпеки для кожного у таких мегаполісах? Тут на допомогу має прийти концепція так званих розумних міст – «smart cities», яка вже не один рік розробляється  спеціалістами й у містах України. Дніпро також не виключення, тож подібні інновації впроваджують і у нашому місті, розповідає dnepr-future.com.ua.

Про це розповіли Платформа розвитку міст та Delo.UA.

Що таке «smart city» та розумна інфраструктура Дніпра

2

Можна сказати, що розумне місто – це спосіб взаємодії між містом та його мешканцями за допомогою інноваційних технологій. Прикладом такої взаємодії є датчики на сміттєвих баках, встановлені у деяких європейських містах, які подають сигнал, коли про рівень наповнення баку, або ж встановлення у місті відеокамер зі здатністю розпізнавати обличчя.

Розвиток нових технологій та свіжий погляд на урбаністику українських міст робить їх зручними для життя та відпочинку не лише місцевих мешканців, але й гостей.

Перший компонент  розумного міста – це електронне управління, яке на місцевому рівні має включати цифрову систему комунікації між муніципалітетом міст та різноманітними службами, облікову систему, де будуть враховані всі об’єкти господарства та, нарешті, прозору систему розподілу коштів та ефективного управління об’єктами комунальної власності.

У Дніпрі – це активна робота міської влади з сервісом електронних тендерів Prozorro. Крім того, всі закупівлі проходять моніторинг від «Громадського контролю». Карта МАФів доступна для співпраці міськради та волонтерів.

Іншим обов’язковим компонентом розумного міста є відкритість місцевої влади та прозорість у прийнятті ними рішень. Це має дозволити мешканцям міст звертатися до міської влади та пропонувати власні ідеї, які мають бути почуті та враховані під час прийняття рішень щодо життя міста.

У дніпрян є можливість скористатися сервісом електронних петицій e-dem.in.ua, сервісом для підтримки громадських проектів «Бюджет участі» та додатком «Е-контакт». Останній дає можливість мешканцям міста залишити своє звернення до обласної влади щодо певної конкретної проблеми.

Must-have розумного міста – можливість зручно скористатися адміністративними послугами у електронному вигляді, позбавивши себе від величезної кількості паперів, а також скоротити час очікування за допомогою електронних черг та терміналів.

Дніпро проявило себе як зразкове місто, якщо зауважити його оперативність у впровадженні i-gov та велику кількість адміністративних послуг, якими можна скористатися онлайн.

Для підвищення ефективності роботи комунальної сфери, у розумних містах використовують сучасні кол-центри та різноманітні мапи. У Дніпрі також існує єдиний кол-центр та сервіс електронної інвентаризації доріг Navizor, який дає змогу мешканцям не лише дізнатися про їх стан, але й проконтролювати рівень якості виконаних робіт окремим підрядником.

Для безпеки міста створено додаток «Моя поліція» для екстрених викликів, а також опція «Активний свідок».

Сфери, які потребують інновацій

3

У транспортній сфері Дніпру є що вдосконалювати. У місті існує система GPS моніторингу комунального та громадського транспорту, а за проїзд у трамваї можна сплатити за допомогою смартфона або картки.

У сфері медицини та освіти Дніпру потрібен більш активний розвиток, проте, є електронні черги та сервіс «Соціальний інспектор», який дає можливість контролю як бюджети лікарень, так і шкіл міста.

Компоненти у сфері туризму та розумної енергетики також потребують більш активного впровадження інновацій так, як саме вони завжди є актуальними та прибутковими.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.