П’ятниця, 29 Березня, 2024

Який розвиток чекає Дніпро у 2020: пропозиції, проекти, ремонти

За останні роки навіть мер міста Борис Філатов неодноразово називав Дніпро “місцем величезного будівництва”. Вже декілька років на головному проспекті Дніпра ведеться будівництво метро, в кінці 2018 року була відкрита центральна алея парку “Зелений гай”, але на цьому великі будівництва Дніпра не завершені. Наразі не тільки комунальні, але й приватні будівельні організації планують декілька проектів. Але, спочатку, подивимось історію декількох крупніших будівництв за 2019 рік. Далі розповість dnepr-future.

Що було відомо та планувалось у 2019 році?

Будівництво Індустріального парку планувалось ще з липня 2017 року та головним ідейним наслідувачем був Дмитро Волик, головний архітектор Дніпра. Він попросив Дніпровську раду виділити 80 гектарів землі, яка колись належала відомому заводу “Інтерпайп”. Проект задумувався як спеціальна зона де могли розміститися декілька підприємств як промислового, так і IT направлення. Автори проекта висловлювали ідею того, що ця зона буде мати власні комунікації і існувати фактично в автономному режимі. При цьому, підприємства в районі індустріального парку будуть платити менше податків та зборів, що в подальшому допоможе їх розвитку. 

8

Коригувати проект мало комунальне підприємство “Агентство розвитку Дніпра”, яке до цього вигравало декілька грантів. Однією з найцікавіших ідей була зробити тестову площадку «поїзда майбутнього» – Hyperloop. Однак проектування та залучення необхідних інвестицій було перенесено та директор підприємства сказав журналістам, що вже дуже скоро перші відвідувачі Innovation Forpost зможуть оцінити деякі готові об’єкти. На даний момент відомо, що на фінансування проекту потрібно більше 140 мільйонів доларів. Вихід на проектну потужність планується у цьому році. Якщо вірити офіційному сайту проекта, то кінцева зупинка з його реалізації планується тільки у 2027 році. 

Ще одна ідея будівництва з’явилася у Михайла Лисенка, заступника міського голови з благоустрою Дніпра. Будівництво крематорію була озвучена ще наприкінці 2017 року, як і ідея з будівництва Індустріального парку. Ідея була зустріта позитивно, необхідність такого будівництва була аргументована тим, що на даний момент більшість кладовищ міста вже переповнені. Уже в кінці березня 2018 року було визначене місце майбутнього крематорію, а досвід вирішили “перейняти” з Німеччини.

Але ідея не прижилася серед населення поблизу вказаного місця будівництва. Місцеві жителі побоювалися неприємного запаху від крематорію і навіть зібрали підписи в петиції до міської влади. Однак Лисенко запевнив, що ніяких викидів від крематорію не буде, а місце будівництва, початок якого заплановано на весну 2019 року, ніхто не вже не змінить. І знову перенесення! Проект вирішили роздивитися вже цієї осені. Заступник мера запевнив, що вже у цьому році крематорій буде побудовано. 

8

Це має бути сучасний крематорій, який практично не забруднює повітря (від нього викидів менше, ніж від вантажівки), запевняє Лисенко. Будівництво сучасного крематорію обійдеться приблизно в 2,5 – 2,8 мільйонів доларів. 

Наприкінці 2018 року було заплановано ще одне будівництво. Перша в Дніпрі академія спортивних єдиноборств повинна була з’явитися до кінця 2019 року на одному з пустирів по вулиці Краснопільської, 8Б. Її будівництво розпочали ще в червні 2018 року. Як заявляв заступник мера Дніпра з гуманітарних питань Олександр Шикуленко, в академії зможуть займатися 10-15 тисяч дітей, які живуть в цьому мікрорайоні. Як пообіцяв чиновник, на території академії будуть спортивні лазні, масажні кабінети і хостел для делегацій, щоб приймати гостей для змагань. Як заявляли в міській раді влітку, академія спортивних єдиноборств обійдеться в 56 мільйонів гривень.

Наразі відомо, що у квітні 2019 року вийшло тільки розпорядження по будівництву цієї академії. Остаточна сума була узгоджена – 140 мільйонів гривень. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження поклали на департамент капітального будівництва облдержадміністрації. Будівництво ще йде та коли воно буде завершено – невідомо. 

7

Сквер “Прибережний” на Набережній Перемоги відкрили цього літа. Зона відпочинку скверу – це 3,8 гектари відкритого простору. Сквер розділений на зони, де є майданчики для дітей і дорослих. На території встановлені фонтани, газони, багато дерев, водний атракціон, каруселі, лавки, а також туалет. Головна алея вздовж Набережної Перемоги і пішохідні доріжки покриті не слизькою гранітною плиткою. Сквер доступний для всіх відвідувачів. Головна родзинка скверу – лазерне світлове аудіовізуальний шоу.

В цьому році в торговому центрі «Дафі» завершився перший етап реновації і зовнішній фасад комплексу прийняв остаточно оформлений вид. Проект почали ще в 2014-му. «Дафі» став комфортніше і безпечніше. Серед оновлень важливо відзначити новий скляний фасад, динамічну підсвічування і декоративне оздоблення зовнішніх стін. Також ще оновлений торгівельний центр Appolo закінчив другу чергу будівництва. Нове крило торгового центру відкриють тільки в першому кварталі 2020 року. В оновленому APPOLO відкриються семизальний кінотеатр «Планета Кіно» і fashion-галерея. Зали кінотеатру оснастять сучасними екранами і акустичними системами. 

7

Реконструкція планетарію у Дніпрі планувалася ще наприкінці 2018 року. Компанія «Ноосфера» підписала договір оренди приміщення планетарію. Основною умовою оренди було виконання капітального ремонту. Перед цим власники замовили технічне обстеження конструкції планетарію, яке виявило безліч недоліків. У 2019 виконали більшу частину робіт. Перетворення планетарію могли спостерігати усі мешканці міста. Міський сайт регулярно розповідав про ситуацію, пов’язану із закриттям планетарію в кінці минулого року, плани по його оновленню та хід робіт в ньому. Зокрема, ми повідомляли і про те, яким може стати новий планетарій.

9

Побудований півстоліття тому планетарій за всю свою історію не знав капремонтів. Він давно застарів і морально, і технологічно, і фізично. Одним з натхненників ідеї оновлення планетарію став меценат Максим Поляков та організація «Аерокосмічний музейний центр освіти і культури молоді». В Noosphere Engineering School розраховувати унікальний конструктор, що має можливість демонструвати глядачам пристрої сучасних ракет різних типів.

Будівельні роботи (16,5 мільйона гривень) і придбання нового передового устаткування (20 мільйонів гривень) були профінансовані партнерами, що підтримують цей проект. За кінцевий результат відповідає організація «Сучасні технології будівництва», яка виграла тендер. Вона привернула ряд субпідрядників з досвідом робіт в своїх сферах. Наприклад, монтаж систем опалення, вентиляції, кондиціонування проводить підприємство «Бріліон», що використовує самі передові технології. Приміщення розділено на 9 зон, мікроклімат яких контролює автоматика. Це сучасне рішення допомагає ефективно використовувати енергію з коефіцієнтом економії 60%. Наразі реконструкція триває та за її розвитком можливо спостерігати на офіційній сторінці планетарію у Facebook.

Те, що трималося на вустах у кожного: історія нового моста

Ремонт центральної переправи міста ознаменував не тільки минаючий 2019 рік, а ще й пару попередніх років. День відкриття моста можна було б обвести в календарі червоним маркером. Дніпряни самі латали ями, місто стояло в пробках, жителі лівого берега добиралися на роботу пішки. Але, нарешті, як казав Чебурашка, “ми будували, будували і нарешті збудували”. Тільки ось завершення ремонту теж викликало у дніпрян багато питань, так як результат не виправдав очікування, опори переправи все так же знаходяться в жахливому стані і все так же потребують ремонту.

Вже після завершення офіційної “реставрації мосту” на ньому утворилися величезні ями, через які автомобілісти масово пробивали колеса. Водіям така ситуація набридла і вони вирішили самі закрити вибоїни. Чоловіки купили в будівельному супермаркеті сухий асфальт в мішках і засипали ями самостійно. Під час робіт вони виставляли на дорозі аварійний знак, тому машини їх об’їжджали.

6

Ламати – не будувати: знесення будівель у Дніпрі

За минулий рік Дніпро втратив чимало старих архітектурних і монументальних пам’ятників. На вулиці Короленка зрівняли з землею комплекс лікарні Червоного Хреста. Місцеві жителі закликали владу залишити хоча б один повністю вцілілий кутовий корпус, але їх прохання були проігноровані. Тепер на цьому місці буде зведено новий житловий комплекс. Відомо, що лікарняний комплекс був побудований на початку ХХ століття, а до 2017 мав статус історичної пам’ятки.

Те, що є нонсенсом для європейський країн – в Дніпрі звичайна справа. Так наше місто позбувся цілого кварталу історичної катеринославській забудови. Тут ми теж скоро побачимо нові офісні, торговельні та житлові будівлі. Звичайно, багато жителів були раді тому. Міськрада Дніпра опублікував першу версію проекту рішення «Про програму економічного і соціального розвитку на 2020 рік». Про те, де в наступному році очікуються великі капітальні ремонти.

Що очікувати у 2020 році?

Ось ми і підійшли до головного питання – чого очікувати дніпрянам у 2020 році? Озираючись на досвід попередніх років та розвиток обіцяних реконструкцій жителі Дніпра можуть об’єктивно оцінювати розвиток того, що бажають зробити представники влади цього року. 

У 2020 році бюджет розвитку Дніпра складе майже 3 мільярда гривень. З міського бюджету на метро будуть виділені 2 мільярди, а інші кошти підуть на інші проекти, які також потребують особливою уваги. Потрібно відмітити також, що влада обіцяє, що вже до 2022 року більшість зупинок метро будуть працювати.

У суму що викладається на будування метро входить коригування цього проекту і нагляд за виконанням робіт. Однією з основних витрат бюджету розвитку залишається громадський транспорт Дніпра – на капітальні потреби Департаменту транспорту і транспортної інфраструктури у цьому році в програмі закладено 231,6 мільйонів гривень. На інші капітальні витрати планується виділити 103 мільйона. 

Найбільше з бюджету розвитку у цьому році планує отримати Департамент благоустрою та інфраструктури. Серед значних проектів, які планує втілити департамент: будівництво багатоквартирного будинку на Великій Дієвській, реконструкція нежитлового будинку за адресою вул. Орловська, 33А та будівництво спорткомплексу на Універсальної, 18.

Департаменту житлового господарства збираються виділити кошти, які плануються витратити на реконструкцію адміністративної клініки під стерилізацію собак на Березинській 60.

На новостворений в цьому році Департамент парків та рекреації хочуть виділити в 2020 році кошти на реконструкцію Льодової арени. планується витратити 895 тисяч гривень, на дофінансування КП «Міська інфраструктура», заплановано витратити 41 мільйон гривень.

Особливу увагу отримала Набережна Перемоги – один з районів міста, що динамічно розвиваються. У владі активно розглядаються проекти по її будівництву, ряд об’єктів вже почали працювати.

Фінансування охорони здоров’я

7н

Департаменту гуманітарної політики в 2020 році виділять 225 мільйонів гривень. З цих коштів частина піде на реконструкцію будівлі під інклюзивно-ресурсний центр, інші підуть на прибудову спортивного залу Вальдорфської середньої школи та на систему пожежної сигналізації установ. Також за ці гроші дофінансують підприємства «Школа сучасного образотворчого мистецтва ім. В. Сідура», «Спортивний клуб з ігрових видів спорту» та «Музей історії Дніпра». До речі, раніше редакція вже розповідала про розвиток інклюзивних центрів на Дніпропетровщині.

Департамент охорони здоров’я отримає від Бюджету розвитку на капітальні ремонти та придбання обладнання для деяких лікарень. На майже 4 мільйона гривень поповниться статутний фонд «Госпітальєри Дніпра». 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.