П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Вакцина врятує світ: до яких епідемій може призвести відмова від вакцинації

Допоки антивакцинатори намагаються довести, що вакцинація — суцільне зло, dnepr-future.com.ua розповість, до яких наслідків може призвести відмова від імунізації населення.

Останнім часом в Україні значно загостилася ситуація із захворюванням на кір. Й основна причина цієї проблеми та, що майже всі хворі не вакцинувалися. Проте якби ситуація зі щепленнями не була такою печальною, кір не розгулявся б Україною аж у таких масштабах.

Нині у світі відновлюються хвороби, які давно вважалися «старомодними». Так, вони процвітали в часи, коли люди ще й не чули про вакцинацію або ж просто не мали змоги зробити щеплення. Здавалося б, у сучасному світі таким хворобам не місце, адже людство давно навчилося запобігати їм. Але ж ні! І досі є ті, хто так чи інакше завадить знищенню хвороб, які переборола б вакцинація. Насамперед це люди, які вперто відмовляються від щеплень та ще й підштовхують до цього інших. Масова відмова може спричинити епідемію багатьох небезпечних захворювань.

Кір. Аби здолати це захворювання, має вакцинуватися 99% населення України. Проте кір вважають застарілою хворобою й мало хто ставиться серйозно до того, що ця хвороба може набути величезних масштабів. А дарма! Адже нинішня ситуація з кількістю хворих на кір — рекордна для ХХІ століття.

Поліомієліт. Через це захворювання страждають здебільшого маленькі діти. Поліомієліт — дуже заразний. Ця хвороба руйнує клітини спинного мозку й дихальної системи, а це спричиняє параліч і деформацію кінцівок. Вакцинація — єдина можливість запобігти хворобі.

Паротит. У народі ця хвороба відоміша як «свинка». 1967 року розробили вакцину проти цієї хвороби і вважали, що відтоді паротит вдасться здолати. Проте не так сталося як гадалося. Виявилося, що навіть щеплення не забезпечує на все життя імунітету проти хвороби, і все ж виникали спалахи цього захворювання. Тому зараз учені працюють над удосконаленням вакцини.

Дифтерія. Найближчим часом скласти компанію кору в Україні може дифтерія. В Україні вже реєстрували випадки захворювання. Урятує від дифтерії вакцинація. Робити щеплення мають не лише діти, а й дорослі. Особливо небезпечна дифтерія ротоглотки. Вона може призвести до набряку горла й просто перекрити дихання.

Правець. Спори правця можуть зберігатися тривалий час. Інфікуватися можна, якщо в рану потрапить бруд, якщо людину укусить тварина або ж вона травмується гострими предметами, уламками деревини. Можливість летального наслідку надзвичайно висока. Від людини до людини правець не передається. Проте й завдяки масовому вакцинуванню хвороби не зупинити.

Кашлюк. Це захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, тож хворий легко може заражати всіх навколо. Особливо небезпечний кашлюк для маленьких дітей у перші місяці життя. Кашлюк спричиняє сильний кашель, через який у малюків може зупинитися дихання. Захворювання небезпечне тим, що його не завжди вдається відразу діагностувати. У вакцинованих дорослих кашлюк може мати не класичну форму. Тож людина, наприклад, може кашляти кілька місяців і не виділяти збудника, тому й неможливо лабораторно підтвердити діагноз. Але інфекцію хворий все ж поширюватиме, навіть не здогадуючись про це.

Малярія. Майже всі випадки захворювань траплялися в Африці й Індії. Медицини там украй занедбана. Попри те, що вже давно існує вакцина від малярії, рівень імунізації населення украй низький, до того ж методи лікування хвороби бажають бути кращими.

Та й самі місцеві жителі навіть не намагаються вживати запобіжних заходів. Так, малярію переносять комарі, тож достатньо було б хоча б установити на вікна та двері анти москітні сітки й обробити їх інсектицидами. Це б значно знизило рівень поширення малярії, проте дотримується такої поради мало хто.

Менінгіт. Через цю хворобу запалюються захисні оболонки головного або спинного мозку.

Нині вакцинація від менінгіту — лише рекомендована. МОЗ ще не включило її до календаря щеплень в Україні як обов’язкову, проте розглядає це питання. Специфічну вакцину від менінгіту можуть закуповувати за кошти місцевих бюджетів чи інших джерел, які не забороняє законодавство, або ж громадяни закуповують її самостійно. Державним коштом нині закуповують вакцину для профілактики захворювань, збудник яких — Haemophilus Influenzae типу b. До таких захворювань належить і менінгіт.

Як бачимо, відмова від вакцинації може стати кроком у минуле, де панували безліч інфекційних хвороб. Вакцинація — надійний захисник здоров’я та життя населення. Тож годі боятися щеплень, допоки хвороби не взяли ситуацію у свої руки.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.