Вівторок, 16 Квітня, 2024

Загибель дитини у запорізькому парку: чи є безпечним головний парк Дніпра?

Незабаром квітень, а це означає, що скоро відбудеться відкриття сезону у розважальних парках Дніпра. Та чи є найпопулярніший парк міста безпечним для дітей? Далі на dnepr-future.

Про це розповіли у Depo.Запоріжжя. 

Тяжка втрата

2

Страшна трагедія сталася на очах відвідувачів одного з парків у Запоріжжі. Величезна дерев’яна двохсоткілограмова фігура ведмедя впала на восьмирічну дівчинку, яка прийшла до парку «Дубовий гай» відпочити разом з батьками на 8 березня.

Важко уявити, що відчули батьки, які побачили свою  дитину, лежачою в крові на землі.

Дівчинку реанімували одразу, але врятувати її не вдалося. Дитина померла від відкритої черепно-мозкової травми та переломів руки й ноги на наступний день після жахливого інциденту.

Вчора 12 березня Аню Ждан, якій нещодавно виповнилося 8 років, поховали у Запоріжжі на цвинтарі святого Миколая. Мати декілька разів втрачала свідомість біля труни своєї дитини. Обидва батьки страждають від страшного горя. До під’їзду будинку аби попрощатися з загиблою прийшло близько 1000 людей, серед яких не лише близькі родичі, але й друзі Ані, учні школи та дитсадка, які вона відвідувала та просто небайдужі незнайомці. Кожен з присутніх висловив сподівання, що винуваті отримають по заслугам.

Винуватці

3

Адміністрація парку каже, що їм не було відомо про можливу загрозу, а директор парку відмахується, кажучи, що статуя-вбивця не на його балансі, бо фігуру ведмедя було демонтовано ще до інциденту через те, що вона гойдалася. Але після демонтажу ведмедя не прибрали, а залишили на території парку просто лежати на землі. Через деякий час фігуру ведмедя знайшли якісь хлопці, та поставили її знову. Тобто, фігура була не закріпленою.

«Є усі відео за всі ці дні, і там видно, що якась група людей з 5-6 чоловік цю статую поставили на попа. Ніяких повідомлень про це не було, а я то вважав, що згідно з розпорядженням статуя знята», — розповів Олег Комаренко, директор «Дубового гаю».

Також адміністрація парку стверджує, що біля дерев’яних фігур були таблички, які повідомляли про заборону на них вилазити, а батьки дівчинки залишили її без нагляду.

В соціальній мережі Facebok на сторінці адвоката сім’ї Ляпіна  з’явилася інформація про те, що з метою приховання фактів на заступника директора парку «Дубовий гай»  чинився натиск з боку вищого керівництва, а саме директора парку Комаренка.

Володимир Ляпін написав:

«В даний момент проводяться слідчі дії із заступником директора парку «Дубовий гай». Він дає свідчення про те, що на нього чинився тиск і його змусили підписати документ про демонтаж дерев’яних скульптур «заднім числом». Це верх цинізму, панове! Для відбілювання директора парку Комаренка просто знайшли стрілочника. Але ніхто не міг передбачити, що рядовий співробітник не захоче брати всю провину на себе і відповідати за бездіяльність горе-чиновників. У разі підтвердження даної інформації пану Комаренку світить ще одна стаття. Цього разу не тільки в ЗМІ».

Коментарі очевидців

4

Родина постраждалої дитини не прийняла сто тисяч гривень у вигляді матеріальної допомоги, яку виділив виконавчий комітет міськради Запоріжжя після смерті дівчинки. Батьки звертаються до жителів міста з проханням встановити справедливість та надіслати фото, зроблені до інциденту та на момент жахливого випадку. Родина шукає свідків.

Очевидці та мешканці міста, які спостерігали неодноразово фігуру ведмедя, що лежала на землі, відгукнулися та розповіли, що фігура впала не перший раз, але її ставили знову і знову без використання кріплення. Також розповідають, що попереджувальних табличок ніколи не було. Ця статуя дійсно дуже тяжка, тож аби підняти ведмедя потрібно залучити декількох дорослих чоловіків. Тому, жителі Запоріжжя вважають, що  встановлення фігури у парку для дітей не можна було допускати.

Тепер мешканці міста мають на меті проведення мирного мітингу з вимогою оголосити результати проведеного розслідування та детальної ревізії атракціонів та конструкцій парку «Дубовий гай».

На місці, де сталося лихо люди створили алтар. Туди приносять іграшки та квіти, вшановуючи пам’ять про загиблу дівчинку.

Безпека головного парку Дніпра

5

Нещодавно 34-й канал перевірив парк Глоби у Дніпрі. Про це йдеться у сюжеті.

Саме парк імені Глоби є найбільш привабливим для дніпрян із  дітьми. Тут багато розваг та майданчиків. Та чи є вони безпечними для малечі?

Дніпрянка Надія разом з родиною проводить час у парку кожного тижня та уважно слідкує за малою хрещеницею Даніелою, яка спритно бавиться на майданчиках. На думку Надії, цей парк є не є безпечним для дітвори.

«Фігури поставлені добре і вони поставлені за казкою, але, на жаль, за кожним предметом потрібен свій догляд. Щоб це було пофарбовано, щоб це було яскраво, щоб там не було гострих штирів, як ми знайшли. На жаль, наші парки не дозволяють відвернутися від дитини взагалі ні на крок, тому я не можу розслабитися»,— розповідає мешканка Дніпра.

Лариса Сагінор, яка є директоркою парку каже, що фінансування вистачає лише, щоб прибирати територію парку. Жінка працює тут лише нещодавно, тому розповідає, що доки не готова відповідати за стан кожного з об’єктів. Пані Лариса прокоментувала ситуацію наступним чином:

«Розглядається в цьому році реконструкція моста і чистка озера. Це першочергове, але акцентую увагу, що це розглядається. Все буде залежить від фінансових можливостей. Ближче до квітня буде відомо: є така можливість чи ні».

Працівники з департаменту парків та рекреацій кажуть, що є труднощі з декількома об’єктами, які не мають власників. На території таких місць залишилися старі електромережі та труби, а також зведення ще з радянських часів. Саме такі об’єкти чинять основну небезпеку для мешканців міста.

Директор департаменту Дмитро Каюк розповів:

«Обстежуються об’єкти, якщо вони визначаються аварійними ми перекриваємо до них доступ-огороджуємо, перекриваємо смужками, ставимо парканчики. Перекривати їх повністю, реконструювати, оскільки вони не наші і можливо десь є господар, власник, ми не маємо права».

Дніпрянка Надія порадила всім батькам, які приходять у парк з дітьми особливу увагу звернути на такі речі, як ланцюги, штирі, кріплення та бути на сторожі, навіть, якщо здається, що немає причин для надмірної обережності.

Весняно-літній сезон розпочнеться у парку з 1-го травня, а до тих пір працівники адміністрації парку Лазаря Глоби обіцяють подбати про максимальну безпеку для їхніх гостей, а особливо з малечею.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.