Субота, 27 Липня, 2024

Доля органного залу міста

У Дніпрі провели прес-конференцію, на якій спікер Антон Чернета повідомив про закінчення терміну «мирової» угоди Днепропетровского дома органной и камерной музыки зі Свято-Миколаєвським храмом. Згідно з угодою комунальний заклад має право знаходитися у будівлі Брянського храму тільки до 26 серпня цього року, пише dnepr-future.com.ua.

Про це йдеться на офіційному сайті Громадського телебачення Дніпра.

Ще у 2010 році був ризик, що орган залишиться без «домівки», але було отримано «мирову» угоду через суд, що на деякий час дозволило залишити будинок органної музики у спокої.

Час не шкодує будівлю, в якій знаходиться орган. Брянська церква є нестійкою, ситуація має катастрофічний масштаб, а зовні є декілька небезпечних зон, як відмітив директор закладу.

Сьогодні обласна рада займається моніторингом цього «болісного» питання, а на її засіданні запропонували створити робочу групу, що займатиметься пошуком рішення. Є декілька варіантів розвитку подій. Найбільш логічними є повернення старої будівлі знову у власність Дніпропетровської області з подальшою реконструкцією, або ж пошук нової будівлі.

До складу робочої групи мають увійти спеціалісти з культури, житлово-комунального господарства та майна, а також представники будинку органної та камерної музики.

За попередніми підрахунками Антона Чернети – директора комунального закладу, щоб перенести орган до іншої будівлі необхідна значна сума грошей та велика кількість часу.

Якщо говорити про перенос інструменту та зведення нової будівлі для нього буде потрібно близько 150 мільйонів гривень. Щодо реконструкції будівлі, то сума вийде ще на 100 мільйонів більшою. Ці цифри є неофіційними, а лише приблизними, так як курс валют постійно змінюється.

Зараз ведеться діалог між директором закладу та настоятелем храму. Антон Чернета поділився думками щодо місця розташування імовірної нової будівлі у центрі міста, що зробило б відвідування концертів простішим для гостей органного залу.

Найголовнішою метою колективу  Дніпропетровського будинку органної та камерної музики є збереження унікального музичного інструменту та можливості для жителів міста чути прекрасну музику.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.