П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Планується відкриття нового інклюзивно-ресурсного центру для дітей

Що таке інклюзивно-ресурсні центри?

2

Інклюзивно-ресурсний центр – це проект сформований вже дуже давно, але початок роботи у нашій країні над ним почався лише у 2017 році, пише dnepr-future.com.ua. Насамперед потрібно розповісти про особливості цих центрів. Це будівля в якій надаються послуги підготовленими спеціалістами які допомагають дітям з особливими освітніми потребами соціалізуватися та прийти до кращого життя після навчання. У цих центрах діти навчаються (проживають) за умовою подання необхідних документів. Перш за все це психолого-педагогічна допомога для дітей, які мають особливі потреби у навчанні. У цих центрах спеціалісти проводять комплексну оцінку дитини з метою визначитися з планом та необхідними стандартами для розроблення індивідуальної програми навчання.

Також у цих центрах надається консультація педагогічним працівникам дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів з питань організації інклюзивного навчання и консультативна-психологічна допомога батькам.

Процес створення таких центрів тяжкий, але, на даний момент, існує безліч програм з розвитку громад від Міністерства регіонального розвитку, Тільки у 2018 році Міністерство освіти і науки України виділило 502 млн. на інклюзивну освіту, і 998 млн. на введення програми Нова Українська школа основною метою якої була та є можливість різнобічного розвитку та соціалізації учня. Основним напрямком цієї програми є умотивування вчителя та організація “трикутника партнерства”. Також особливу увагу організатори програми приділяють дитиноцентризму та організації сучасного освітнього середовища.

Початок роботи

3

Ще наприкінці 2017 року на території Дніпропетровщини був відкритий перший в Україні інклюзивно-ресурсний центр на урочисте відкриття якого приїхала жінка екс-президента України Марина Порошенко. Про те, що в регіоні велику увагу приділяють інклюзивної освіти, свідчать не тільки ці проекти, але і кількість відкритих медіатек і ресурсних кімнат. Тільки у 2018 році в Україні було сформовано та відкрито 50 медіатек та більше 20 ресурсних кімнат. У 2019 році вдалося відкрити 20 медіатек та 32 ресурсні кімнати. Більшість з них була відкрита за програмою реконструкції існуючих українських шкіл.

Раніше суспільство не помічало дітей, яким були потрібні особливі погляди та потреби на освіту. Зараз же усі ці кімнати, медіатеки та центри є сучасним поглядом на навчання. Ті ж самі медіатеки, за словами організаторів, є сучасним прочитанням невеликої бібліотеки де можливо не тільки читати книги, але й спілкуватися, що лише допомагає в формуванні соціальних поглядів дитини та й взагалі допомагає в соціалізації.

Відкриття інклюзивно-ресурсного центру

4

У 2017 році, 27 грудня було проведене урочисте відкриття першого інклюзивної-ресурсного центру в Україні. Дружина екс-резидента України відкрила його під час робочого візиту до Дніпропетровської області. Сам центр розташований нн базі Солонянської опорної школи № 1. Робота центру покликана надавати допомогу дітям з особливими освітніми потребами. У центрі розташовані кімнати для індивідуальної роботи з логопедом, дефектологом, психологом, а також ресурсна кімната.
 
За словами самої Марини Порошенко, відкриття ще одного центру є важливим кроком для формування сучасної системи освіти, що надасть більш кваліфіковану допомогу та підтримку для дітей, які мають особливі потреби.

“Дітей необхідно підтримувати протягом усього навчання – від 2 до 18 років. Подібні заклади почнуть працювати на рівні територіальних громад та районних центрів по всій Україні.”, – прокоментувала Марина Порошенко.

У Дніпрі створять ще один інклюзивно-ресурсний центр. Він розміститься на Лівому березі. Відповідне рішення прийняли депутати міської ради 22 січня під час чергової сесії.Зараз на вулиці Великій Дієвського, 213-Б працює інклюзивний центр «Ін-Кідс». Він надає послуги дітям з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років. В установі проводять комплексну оцінку розвитку дитини, його когнітивної сфери та фізичного стану. Висновки фахівців допомагають педагогам скласти індивідуальну програму для таких дітей. Послугами центру користуються жителі всього міста. Тепер, з появою ще одного такого закладу, його робота трохи розвантажеться. Крім цього, сюди буде зручно добиратися жителям Лівого берега. Новий міський інклюзивної-ресурсний центр «Ін-джой» розміститься на проспекті Слобожанському, 46-А.

Дніпропетровська область – лідер в Україні по впровадженню інклюзивної освіти

5

Про це заявила сама Марина Порошенко. На даний момент на Дніпропетровщині вже більше 200-т шкіл в яких разом зі своїми однолітками навчаються більше восьми сотень дітей, які потребують особливу програму освіти. Півсотні таких дітей відвідують звичайні дитсадки. Все це стало можливим завдяки роботі команди Дніпропетровської облдержадміністрації під керівництвом Валентина Резніченко в рамках Соціальної Програми Марини Порошенко.

“Раніше ніхто не знав, що таке інклюзія. Це був той хрест, який ми тягнули з радянських часів. Зараз інклюзивну освіту – пріоритет на найвищому державному рівні. Вона увійшла в наше життя і наповнилася новим змістом. Це один з іспитів на європейськість українців.”, – зазначила жінка екс-президента України.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.