П’ятниця, 26 Квітня, 2024

Там, де живуть привиди: наймістичніші місця Дніпра

Більшість з нас полюбляють фільми жахів. Чому? Представники кафедр психології Університету Берклі і Університету Флориди мають декілька теорій. Основна теорія полягає у тому, що люди, які дивляться та люблять фільми жахів, під час перегляду насправді не лякаються, а лише переживають почуття приємного збудження. Друга, більш реалістична теорія, говорить про те, що дві години страху необхідні для того, щоб в кінці фільму, незалежно від того, чим закінчується описувана в ньому історія, глядач відчув ейфорію, звільнившись від жахливого видовища і кошмарних звуків. Далі розповість dnepr-future.

Але зараз не про це. Насправді, голлівудські історії відпочивають в порівнянні з тим, що може запропонувати нам реальний світ. Ми вирішили познайомити вас з тим, що приховує за собою деякі місця Дніпра. Наприклад, ви знали, що Дніпро має свою власну легенду про Атлантиду? Чи чули ви про те, що твориться в одній з покинутих лікарень міста? Сьогодні дізнаєтесь. Ласкаво просимо до іншої сторони Дніпра.

Потьомкінська яма

11

Зараз поряд з цією територією бачиться металургійна академія та один з багатьох ресторанів міста. Хто ж знав, що тільки два століття тому тут була потьомкінська яма – одне з найнебезпечніших місць в місті. Якщо вірити новинам 1790-х років тут повинен був бути глибокий басейн, аби спростити постачання питної води до гірської частини Катеринослава. Однак у 1791-му році помирає один з організаторів його будівництва і роботи зупиняються, тому що місцеве дворянство цю ідею не підтримувала ще на початку. 

Результатом стала величезна діра, яка поступово наповнювалася водою. Це призвело до постійних обвалів через просочений водою грунт. Яма рухалася і росла, а хиткий грунт навколо неї буквально затягував до себе нових жертв, які або розбивалися, впавши з обриву, або тонули в ній, як в болоті.

За приблизними підрахунками в потьомкінській ямі загинуло понад 20 мешканців міста.

Лікарня на Короленка

3

Одне з улюблених місць для сталкерів, людей які відвідують і досліджують занедбані місця заради нових відчуттів, та одна з найтаємніших будівель у Дніпрі. Лікарня є дивовижним складдям цікавих легенд, історій та містичних цікавинок. Люди кажуть, що іноді у будівлі можливо побачити люстрове світло, а фанати містики стверджують, що навіть чули жахливі крики, що нібито розбурхують стіни давно вже покинутої лікарні. Одна з легенд говорить про те, що у цьому будинку на початку 30-х років були звезені понівечені тіла жертв НКВД, яке знаходилось неподалік від лікарні.

Сталкери Дніпра називають це місце Королівством мертвих. Одна з легенд також говорить сучасним мешканцям міста про те, що за часів Другої світової війни в підвалах лікарні гітлерівці проводили експерименти над людьми. Деякі місцеві сталкери вважають, що в підвалах зруйнованого будинку можна знайти вхід в старовинні катакомби. Що там не відомо нікому, хоча є декілька історій про деяких сталкерів, які ще на початку 2000-х змогли навідатися у ці містичні катакомби. Але історія закінчується тим, що після цього їх ніхто і не бачив більше.

Острів Пекла чи Дніпровська Атлантида

5

Зараз мало хто пам’ятає, що до введення в експлуатацію ДніпроГЕС в 1932 році в акваторії Дніпра між Монастирським островом і місцем, де зараз знаходиться Новий міст, височів невеликий острів. Але є на світі речі, які не забуваються. Наприклад моторошні історії які вказують на поганеньку славу цього вже забутого місця. 

Кажуть, що там безслідно пропадали човни і часто тонули люди. Згідно з переказами, таємниче призначення острова – служити прикриттям для цілої системи споруд, зведених водними істотами. Легенда свідчить, що на дні річки жила міфічна раса, а під самим островом знаходиться вхід в саме пекло. 

В наші дні спортсмени, які плавають на яхтах або каяках, намагаються обходити це місце, щоб не потрапити в водну воронку.

Лікарня Червоного Хреста

5

Ще одна лікарня у нашому списку. Архітектурний пам’ятник від якого майже нічого не залишилося до наших днів. Але, як завжди, добре пам’ятаються історії та легенди, які не зважають на те, що лише кілька років тому лікарню Червоного Хреста серйозно пошкодила пожежа, після цієї будівлі стало розсипатися на очах. Будівлю лікарні Червоного Хреста в 1996 році внесли до реєстру пам’яток архітектури, але грошей на реставрацію лікарні так ніхто і не виділив.

Будівля була зведена ще у 1910 році через ініціативного та останнього ватажка катеринославського дворянства князя Урусова, який очолював місцеве управління товариства Червоного Хреста. Проектуванням та будуванням комплексної лікарні займався один з архітекторів міста, Георгій Панафутін. На той час лікарня вважалася передовим медичним закладом, який був оснащений сучасним медичним обладнанням.

Ми з дитинства впевнені, що привиди люблять жити в старих замках. Але це не так – парапсихологи стверджують, що куди більше привидам подобаються медичні палати. Можливо, це відбувається тому що саме в лікарнях часто проходить межа між життям і смертю. Так чи інакше, не злічити історій про привидів медсестер або лікарів, які час від часу там з’являються, а також про померлих пацієнтів, які лякають тих, хто вирішив подивитись на те, що приховує в собі вже забута будівля лікарні. Правда це чи ні не відповість ніхто. Відоме лише одне – Лікарня Червоного Хреста ніколи не забудеться саме через ці моторошні історії. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.