П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Як навчити дитину читати?

Кожна дитина індивідуальна і не схожа на своїх ровесників чи друзів. Проте кожному віку відповідає свій рівень розвитку: психологічний, соціальний та фізичний. І звичайно, що всі мами хочуть аби їхнє чадо не відставало від однолітків. Дитина тільки навчилася ходити, а ми вже купуємо їй розвиваючі ігри та книги, ходимо на заняття, які допомагають розвивати дрібну моторику, краще соціалізуватися та комунікувати. Та час минає дуже швидко – вчорашнє маля вже стало особистістю скоро стане школярем. І знову потрібна допомога дорослих, адже дитину варто підготувати до школи. Крім домашніх вправ педагоги рекомендують звернутися до професіоналів. Одним з таких є Академія розвитку інтелекту SMARTUM, яка має колосальний досвід та функціонує у двадцяти країнах світу. У закладі працюють досвідченні фахівці, які допомагають не лише малюкам, а й вже свідомим школярам. До того ж, перше заняття є безкоштовним, тому варто спробувати. 

7

Читайте разом книги

Та яким хорошим не був заклад увага та зусилля батьків у цьому питанні відіграє неабияку роль. Тож сьогодні ми поговоримо про те, як навчити дитину читати. 

  1. Читайте своїй дитині книжки в голос. Спеціалісти рекомендують знайомити своє маля з книгою якомога раніше. Можна починати навіть з декількох місяців, а то й днів. Адже це особливий час немовляти і мами проведений разом. І це єднання неодмінно прищепить любов до книги в майбутньому. Педагоги навіть наголошують, що якщо не знайомити дитину з книгою з ранніх літ, то можуть виникнути проблеми з читанням в подальшому. Проте перед тим як вибрати книгу враховуйте вікову категорію дитини. Для малюків до року варто читати пісеньки, колискові, книги з кольоровими малюнками та незвичайним дизайном. Малечі від року до трьох ідеально підходять віршики, римовані тексти, оповідання з картинками тощо. Віковій категорії від трьох до п’яти будуть цікаві абетки, книги з цифрами, віршами, піснями та лічилками. 

  2. Спілкуйтесь з малечею під час процесу читання. Задавайте питання, нехай дитина мудрує над прочитаним, розвиває мислення, мовлення та логіку. Малюк має розуміти те, що ви йому прочитали. Адже є школярі, які гарно читають, проте не усвідомлюють прочитане. Також ініціюйте розмову, просіть щоб дитина знайшла в книзі предмет, показала колір, тварину тощо. 

  3. Показуйте дитині гарний приклад. Є такий вислів: “Не виховуйте дітей, виховуйте себе, адже дитина бере приклад з вас” По істину вірні слова. Якщо дитина буде бачити, що мама з татом вдома читають книги, а не дивляться телевізор, то і собі візьметься за науку. Тому будьте гарним прикладом для наслідувань для підростаючого покоління.

  4. Показуйте літери довкола. Не зациклюйтесь лише на книжках. Їдучи в трамваї розпізнавайте букви на рекламних брошурах, гуляючи містом – на бігбордах чи вивісках магазинів. Все це допоможе дитині краще запам’ятати літери і згодом читати слова та словосполучення. 

  5. Читайте різноманітну літературу. Коли дитині близько п’яти років їй вже не цікаво читати віршики та пісеньки. І в цей період можна знайоми її з різними жанрами книжок. Добре, що книжкові магазини зараз переповненні дитячою літературою. Якщо ваша дитина дуже допитлива придбайте їй дитячу енциклопедію, якщо полюбляє фантазувати – зверніть увагу на фантастику, цікавиться динозаврами – є багато літератури цієї тематики, яка підходить для цієї вікової категорії.  

Батьки мають бути прикладом

Ось такі рекомендації щодо читання ми вам підготували. Сподіваємось, що інформація для вас була корисною та пізнавальною і в найближчому майбутньому ваша дитина буде вміти вправно читати та захоплюватися літературою. Проте пам’ятайте, що головне бути для діток взірцем для наслідування і тоді все у вас вдасться.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.