Субота, 27 Квітня, 2024

Реставровано дореволюційний будинок на Фабра

 

Дніпропетровські архітектори не лише зводять елітні хмарочоси, а й займаються реставрацією деяких архітектурних пам’ятників центральної частини міста, надаючи фасадам будівель свіжого вигляду.Так, на колишній вулиці Сєрова, а нині Фабра було реставровано історичну будівлю, яку звели ще до революції, пише dnepr-future.com.ua.

Так званий “Дохідний будинок» – це будівля кінця ХIX століття, що знаходиться за адресою Фабра, 8. Навпроти по цій же вулиці розташувалися дуже відомі будинки: колишня друкарня Яковлева та будинок номер тринадцять, спроектований відомим архітектором міста О.Л. Красносельським, а також будинок номер п’ятнадцять, де після революції жили молоді письменники.

Раніше двоповерховий будинок номер вісім був прикрасою вулиці. Він був  виконаний у прославленому «катеринославському цегляному стилі», а з часом сильно занепав, загубив свій первинний шарм почав тріскатися. Згодом над будинком було добудовано мансарду, тому сьогодні він має три поверхи.

2

Власник будівлі прийняв рішення розпочати реставрацію через її аварійний стан. На протязі довгих місяці господар збирав документи, які були необхідні для початку виконання робіт. Нарешті, півроку тому реставрація розпочалася.

За допомогою експертизи для фасаду було обрано приємний зелений колір, в який раніше було пофарбовано будівлю. Але, на жаль, через поганий стан цегляної облицьовки не вдалося повністю відтворити початковий вигляд фасаду.

Сьогодні реставрація майже завершена, а будинок виглядає набагато молодшим за свій вік. Новий колір надзвичайно освіжає раніше сіру будівлю та привертає увагу гостей та мешканців міста. Незабаром для архітектурному пам’ятнику обіцяють виготовити охоронну табличку.

Євгеній Удовиченко поділився світлинами будинку до і після оновлення на своїй сторінці у Фейсбук.

Сотні старовинних будівель було втрачено за історію існування міста, тож питання реставрації історичної архітектури є надзвичайно актуальним сьогодні. Будемо сподіватися, що всі будинки, які збереглися у Дніпрі до нашого часу, будуть збережені як культурно-історична спадщина міста.

111

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.