П’ятниця, 19 Квітня, 2024

У Дніпрі перейменують вулиці на честь людей, які рятували євреїв від гітлерівського геноциду

У Дніпрі планують перейменувати вулиці Дарвіна і Ясну в честь Праведників народів світу – Яна Ходоровського і сім’ї Зубкових відповідно. У роки Другої світової війни вони рятували євреїв від гітлерівського геноциду в нашому місті.

Як повідомляє dnepr-future, в Дніпрі є дві вулиці, які носять ім’я знаменитого британського дослідника Дарвіна. Але перейменовувати планують тільки одну вулицю, яка знаходиться в Шевченківському і Центральному районах на території колишньої Єврейської слободи. Вона також стикається з територією колишнього Старого єврейського кладовища, поблизу Довгої балки. Саме тут 13-14 жовтня 1941 нацисти вбили від 11 до 13 тисяч сусідів-євреїв – цифра коливається через різні підрахунки.

Крім того, в Дніпрі також дві вулиці Ясних. Назвати на честь сім’ї Зубкових вирішили ту, яка знаходиться в Соборному районі міста. Вибір пав на місця перейменувань не випадково. Адже Праведники народів світу рятували євреїв від гітлерівського геноциду саме в цих районах.

Дане перейменування проходить в рамках обласної програми, у якої стоїть завдання розповісти жителям міста про людей, здійснювавших подвиги в роки Другої світової. Завдяки цим героям вдалося врятувати життя багатьох євреїв.

Варто відзначити, що недалеко від Дніпра, в місті Кам’янське, також приєдналися до даної програми. У місті металургів відбулося громадське обговорення про перейменування одного з об’єктів топоніміки в честь Софії Шаповалової – Праведника народів світу.

Місцеві депутати на одній із сесій міськради підтримали ідею кам’янчан, які запропонували назвати призаводську площу ПАТ «ДМК» на честь Софії Шаповалової. Кам’янчанка разом зі своєю дочкою Марією Подолян в дуже важкий час Другої світової війни врятувала життя єврейці Марії Тишковській.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.