П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Проект SpaceX у Дніпрі: запуск ракети з 3D-принтеру

Дніпровське конструкторське бюро «Південне» — одне з відомих науково-конструкторських підприємств по розробці ракетно-космічної техніки в Україні. Зусиллями інженерів КБ «Південне» були створені дев’ять типів космічних ракет-носіїв, близько 500 запусків і виведено на орбіти понад 1100 космічних апаратів. У травні, головні конструктори показали світу свої розробки нової технології селективного лазерного плавлення.

Сайт dnepr-future.com.ua розповість як це відбувалося. 

Селективне лазерне плавлення — це технологія 3D-друку металом, яку використовують в розробках ракетно-космічної техніки, для виготовлення виробів з металевих порошків. Технологія здатна замінити механічну обробку: лиття, штампування, зварювання і фрезерування металу. Процес «друку» виробів полягає в расплавлении порошкового матеріалу по верствам, за допомогою потужного лазерного випромінювання.

3D-модель деталі розробляється на основі технічного завдання, що потім передається в 3D-принтер, який перевіряє правильність форми і не запускає виробництво, якщо виявляються помилки. Саме точність роботи принтера дозволяє створювати металеві вироби з високою щільністю.

 

Чому саме 3D-друк наразі musthave будь-якого виробництва?

  • будь-яка ідея – реальна, завдяки спеціальній програмі моделювання;

  • не потрібно безлічі верстатів для створення об’ємного об’єкта, а лише один прилад – принтер;

  • економічність виробництва: тривимірне моделювання практично безвідходне.

 

В цілому, переваги 3D- друку металом істотні. По-перше, це економічно вигідно, так як при традиційному механічному виробництві накопичується багато відходів з пластика і металу, а 3D-друк — споживає менше енергії і скорочує кількість відходів до мінімуму. По-друге, друкований виріб до 60% легше, в порівнянні з литими деталями. Міцність і легкість запорука високої якості продукту.

На розробки було витрачено кілька років, перш ніж мрії стали реальністю. Звичайно до технологій SpaceX ще далеко, але подібний прогрес дозволяє пишатися вченими і інженерами нашої України, а також сподіватися, що адитивні технології відкриють нові можливості для нашої країни.

 

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.