П’ятниця, 29 Березня, 2024

Що треба знати про трансплантацію в Україні

Після того як ВРУ прийняла Закон України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині», деякі ЗМІ почали сіяти паніку, нібито тепер українці мають бути особливо обачними, аби мимоволі не стати посмертними донорами. Проте все зовсім не страшно. КМУ врегулював питання, за яких умов можна стати донором після смерті та як законно оформити згоду на це.

dnepr-future.com.ua повідомляє, що в Україні діє презумпція незгоди. Тобто аби посмертно стати донором, особа має надати чітку згоду на це. Постановою «Деякі питання реалізації Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» від 27.12.2018 № 1211 КМУ затвердив порядок, за яким живі донори надаватимуть згоду на вилучення їхніх анатомічних матеріалів після незворотної смерті. Також донор зможе письмово відкликати свою заяву на згоду чи незгоду, яку надав раніше. Окрім того, КМУ затвердив порядок, за яким медзаклади отримуватимуть письмову згоду від донора.

Так, кожна повнолітня дієздатна фізична особа має право надати письмову згоду на вилучення анатомічних матеріалів з її тіла для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів після того, як медпрацівники визначать її стан як незворотна смерть. За свого життя особа може подати необмежену кількість заяв залежно від її волевиявлення. У заяві особа має підтвердити, що не страждає тяжкими психічними розладами, що заява — це її волевиявлення й ніхто не чинив на неї тиск. Також донор має вказати, чи є в нього захворювання, які можуть нашкодити реципієнтові. А ще потрібно зазначити, які саме анатомічні матеріали хоче надати донор.

Надати згоду на вилучення анатомічних матеріалів після смерті донора може і його повноважний представник. Для цього донор має надати заяву на призначення такого представника. Представник має бути повнолітньою дієздатною особою і свідомо погоджуватися представляти інтереси донора. Так само можна відкликати цю заяву.

Із повним переліком вимог щодо трансплантації анатомічних матеріалів людині можна ознайомитися в постанові КМУ. Документ містить і бланки заяв, які слід подати для того, аби офіційно оформити факт надання згоди на трансплантацію анатомічних матеріалів або виготовлення біоімплантатів після незворотної смерті донора.

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.