Четвер, 25 Квітня, 2024

МОЗ вкотре розвінчало міфи: за якими правилами викликати швидку з нового року

У ЗМІ повідомляють, нібито з 01.01.2019 екстрену медичну допомогу викликатимемо за новими правилами. МОЗ розвінчало цей міф і роз’яснило, якими ж правилами виклику швидкої керуватися. Нумо шукати правду разом із dnepr-future.com.ua!

Правила виклику швидкої медичної допомоги МОЗ затвердило 01.06.2009 наказом № 370 (далі — Правила). Змін до цього наказу МОЗ не вносило, тож правила чинні й понині.

Так, працівники «швидкої» поспішать на допомогу, коли стан пацієнта загрожує його життю та здоров’ю. У Правилах МОЗ визначило перелік симптомів, за яких потрібно викликати медпрацівників.

Так звана «служба невідкладної допомоги» — одна з опцій медичної допомоги пацієнту вдома. Чи створювати таку службу, вирішує місцева влада. У регіонах, де працює «служба невідкладної допомоги», є номери телефонів, за якими можна викликати медпрацівників або переадресувати виклик із номеру 103. Здебільшого це місцеві номери, але точно не номер 112. А якщо комусь знадобиться неекстрена медична в робочий час медзакладу первинної допомоги, радимо звернутися до свого сімейного лікаря.

Якщо на регіональному рівні не визначений механізм, за яким надають медичну допомогу в неекстрених випадках, до пацієнтів виїжджає екстрена (швидка) медична допомога протягом години після звернення. Ідеться про стани, що не загрожують життю.

Не вірте неправдивим повідомленням у ЗМІ, ліпше звертайтеся до законодавства чи офіційних джерел інформації. Нехай вам ніколи не знадобиться швидка медична допомога, та попри все хто поінформований — той озброєний.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.