Великодній піст вважають найсуворішим у Церковному православному календарі. Починається він за сім тижнів до Великодня й загалом триває аж 48 днів.
Як повідомляє dnepr-future.com.ua, цього року Великий піст розпочнеться 11 березня. Завершиться Піст 27 квітня, а вже наступного дня православні християни святкуватимуть Великдень. Перші сорок днів Великого посту називаються Чотиридесятниця, а закінчується він Страсною седмицею.
Яких правил дотримувати
Піст передбачає обмеження не лише в їжі, а і в інших мирських утіхах. Тому в цей час тим, хто вирішив постувати, ліпше відмовитися від веселощів і зайнятися духовним збагаченням.
Тож якщо вирішили постувати, дотримуйте таких основних правил:
- перш ніж постувати, посповідайтеся та причастіться;
- повністю відмовтеся від м’яса та їжі тваринного походження на час посту;
- не влаштовуйте гучних вечірок;
- відмовтеся від шкідливих звичок;
- щонеділі ходіть до церкви і щодня моліться;
- стримуйтеся в тілесних утіхах;
- не конфліктуйте й не сваріться;
- не зліться й не думайте про погане;
- не заздріть і не брешіть.
Від якої їжі слід відмовитися
Піст передбачає, що на всі 48 днів доведеться відмовитися від певної їжі. Тож у цей час не можна вживати:
- м’яса
- риби (окрім нестрогих днів)
- яєць
- молока й молочних продуктів
- солодощів
- випічки
- фаст-фуду
- солінь
- прянощів
- алкогольних напоїв.
У піст не можна переїдати, навіть якщо їсте лише дозволені продукти.
Що можна їсти
Їжа під час постування має бути різноманітною, проте простою. Тож надавайте перевагу:
- овочам
- фруктам
- бобовим
- кашам
- кондитерським і хлібобулочним виробам, приготованим без яєць і молочних продуктів
- меду
- горіхам
- соєвим продуктам.
Пам’ятайте, що після завершення посту в жодному разі не можна різко налягати на їжу, у якій ви себе обмежували досить тривалий час. Дайте організмові час, аби він поступово звикнув до неї й не перевантажувався.
Церковні священнослужителі все ж надають харчуванню другорядне значення. Вони вважають, що насамперед людина має очиститися духовно, і відмова від певної їжі — лише частина такого очищення.