Четвер, 25 Квітня, 2024

Яку інформацію про вас лікарі не мають права розголошувати

Люди часто соромляться деяких захворювань і побоюються звертатися по медичну допомогу, аби медпрацівники не розказали всім про захворювання. Особливо якщо всі одне одного добре знають. А дарма, адже існує поняття лікарської таємниці. І це питання не лише етичне, адже за порушення лікарської таємниці постраждалі пацієнти мають право подати на «язикатого» медпрацівника до суду. Заклад охорони здоров’я не має права без вашої згоди збирати й обробляти інформацію про вас, не те що ще й розповсюджувати її. Звісно, окрім випадків, які передбачає законодавство.

dnepr-future.com.ua з’ясовував, яку ж інформацію лікарі не мають права розголошувати.

Інформація про стан здоров’я особи, історію її хвороби, запропоновані дослідження й лікувальні заходи та інша інформація, що стосується стану здоров’я людини, належить до конфіденційної інформації.

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» гарантує пацієнтові право зберігати таємницю щодо:

  • стану свого здоров’я;
  • факту звернення по медичну допомогу;
  • діагноз;
  • інформації, яку отримав під час медичного обстеження;
  • інтимної та сімейної сторони життя тощо.

Тож зверніть увагу ще й на те, що на роботі чи в навчальному закладі ніхто не має права вимагати від вас чітко вказувати діагноз, через який ви були тимчасово відсутні. Достатньо самої довідки з лікарні, а діагноз на листку тимчасової непрацездатності медпрацівники мають уточнювати лише за вашим бажанням.

Окрім того, усі особи, які через виконання своїх службових обов’язків дізналися про діагноз пацієнта, теж зобов’язані зберігати лікарську таємницю. Сюди належить увесь персонал лікарні, фармацевти, а також, наприклад, педагоги, які дізналися про стан здоров’я своїх вихованців.

За незаконне розголошення лікарської таємниці особа несе кримінальну відповідальність. Це може бути штраф, громадські роботи, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або ж виправні роботи.

Тож пам’ятайте, що законодавство захищає ваше право зберігати таємницю про стан вашого здоров’я. А якщо все ж траплялося, що лікар розголошував інформацію про вас, ви маєте право позиватися до суду.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.