Субота, 13 Квітня, 2024

Спеції та прянощі: як вибрати, щоб не прогадати

Спеції та прянощі в руках досвідченої господині – це секретна кулінарна зброя, здатна перетворити звичайний набір продуктів на вишукану страву. Крім апетитного запаху, вони надають їжі нових відтінків смаку та красивого кольору, посилюють задоволення від їжі. Але це стосується тільки якісних свіжих спецій. Де ж їх знайти, а головне, як правильно вибрати?

За спеціями – в магазин

На Сході за спеціями заведено ходити тільки на ринок. Тут у численних крамничках можна відшукати все, що завгодно, починаючи від найпростіших і найдешевших спецій, закінчуючи унікальними та цінними приправами, такими як шафран, корінь орхідеї або чорний лимон.

На ринку в Україні асортимент цих товарів не настільки різноманітний. Але й тут різноколірні гірки ароматних спецій та прянощів на прилавку мають просто чудовий вигляд. Рідко кому вдається пройти повз них і не зупинитися, щоб подивитися та понюхати.

Але купівля приправ – справа тонка, і вона не завжди може виявитися вдалою. Спеції не люблять перепаду температур, не терплять сусідства з вологою, здатні втрачати свій аромат та корисні властивості під впливом сонячних променів і під час контакту з повітрям. На ринку складно створити відповідні умови для реалізації, тому вибрані тут ароматні суміші можуть виявитися невисокої якості.

Вихід один – купувати їх у магазинах. Наприклад, в Аврорі. Асортимент спецій, представлених тут, дуже широкий і різноманітний.

На що варто звертати увагу під час вибору

Вибрати якісний продукт нескладно. Звертати увагу треба на такі речі:

  1. Пакування. Воно має бути міцним і герметичним. Найкращий вибір – скляні баночки та пакетики зі щільного паперу. Вони добре захищають вміст від вологи, світла та сторонніх запахів. Розмір пакування має бути невеликим.Кількості спецій у ньому вистачить на декілька використань, вони не встигнуть зіпсуватися та не втратять розсипчастість. Треба звернути увагу на дату виготовлення, термін придатності, склад ароматної суміші. У ній не повинно бути барвників, ароматизаторів, консервантів та інших сумнівних інгредієнтів.
  2. Аромат. Перш ніж використовувати куплену пряність, важливо переконатися в її справжності. Аромат у якісних свіжих спецій має бути насиченим, без сторонніх домішок і затхлості.
  3. Помел. У якісного продукту він рівномірний, без великих фрагментів та занадто дрібної крихти. Найкраще купувати спеції в цілому вигляді та перемелювати їх у кавомолці або спеціальному млинку перед використанням. Однак, якщо такої можливості немає, вибирай мелену продукцію від відомих виробників, які гарантують її якість.

Не буде зайвим влаштувати спеціям невелике тестування. Наприклад, горошину чорного перцю потрібно просто розім’яти в пальцях. На них має залишитися маслянистий слід. Якщо ж горошина перетвориться на потерть, це означатиме, що спецію пересушили, вона втратила якість. Запашний перець кинь у воду. Горошини мають плавно опуститися на дно. Щоб переконатися в хорошій якості гвоздики, потрібно придивитися до її сушених квіток уважніше. Ніжка повинна бути трохи темнішою за бутон. Якщо якісну гвоздику кинути в склянку з водою, то вона зависне «солдатиком». Спеція низької якості заляже на дно.

Зберігати потрібно за всіма правилами

Запасатися меленим перцем або сушеним часником на роки вперед не варто. Та й навіщо, адже купити спеції, прянощі та іншу бакалію в Аврорі можна в будь-який зручний час. Але яким би маленьким не був пакетик, його вміст навряд чи вдасться використати за один раз. Отже, спеції доведеться зберігати, і робити це потрібно за всіма правилами.

Відразу ж після купівлі вміст пакета пересип у непрозорі скляні або дерев’яні баночки. У крайньому разі можна використовувати пластикові чи картонні коробочки. Головне — тримати все це якомога далі від прямих сонячних променів, впливу вологи та високих температур. Тільки тоді спеції надовго збережуть свій неповторний аромат і смак і допоможуть створити справжні кулінарні шедеври.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.